βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Αναιμία

Αρχαγγελική

Την αρχαγγελική μπορούμε να την κόψουμε το Σεμπτέβριο και να πάρουμε την ρίζα της και τους σπόρους της. Φυτρώνει δίπλα σε νερό αλλά μπορούμε να την μεταφυτέψουμε και σε γλάστρα με επιτυχία. Το λάδι που έχει η ρίζα της και τα κοτσάνια της χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες , τσίχλες και σε ποτά και τα στελέχη του κορμού χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Αν κόψετε ρίζες αρχαγγελικής και είναι παχιές τις κόβουμε σε μάκρος και τις ξεραίνουμε. Μετά τις βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν. Αν όλα είναι σωστά μπορεί να τις διατηρήσουμε για χρόνια.

Άκορος

Είναι ένα καλάμι που μοσχομυρίζει και φυτρώνει κυρίως στην Λακωνική γη, κοντά στον Ευρώτα.Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική και ακούστε, με αυτό διατηρούνται οι γούνες! Το ρίζωμα του φυτού είναι αυτό που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το φυτό αυτό έχει ιδιότητες αρωματικές, τονωτικές, στομαχικές και κατά του κατάρρου. Είναι φυτό ποώδες με ρίζωμα οριζόντιο κυλινδρικό. Ως αρωματικό χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στη ζυθοποιία.

Γκίνσενγκ

Η παχιά ευλύγιστη ρίζα του άγριου γκίνσενγκ συνήθως έχει δυό παχιά σκέλη από τα οπία ξεπηδούν πολλά μικρά ριζώματα. Στη κορυφή της ρίζας υπάρχει ο "λαιμός", που στην πραγματικότητα είναι ένα μικρόρίζωμα. Πολλές ρίζες έχουν σχήμα ανθρώπου. Η γεύση της ριζας είναι ελαφρά πικρή με κάποια αρωματική γλυκάδα.Όπως μεγαλώνει κάνει και μιά ρυτίδα στο "λαιμό" και από εκεί μετράνε την ηλικία του φυτού. Το φυτό ζεί πολλά χρόνια. Βρέθηκε φυτό που εκτιμήθηκε η ηλικία του στα 400 χρόνια. Η ρίζα του άγριου φυτού είναι ευλύγιστη αντίθετα από τα καλλιεργημένα που είναι μάλλον άκαμπτη.