βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Αγριμόνιο το Ευπατόριο

Το Αγριμόνιο είναι ένα φυτό πραγματικά πολύτιμο που μας δίνει η φύση έτοιμο. Είναι το πρώτο ξαδελφάκι της τριανταφυλλιάς.
Άλλα ονόματα: 
Ασπροζάκι
Φωνόχορτο
Αγροιμιά
Ασπροξάνη
Ο Διοσκουρίδης βάπτισε το αγριμόνιο "ευπατόριο" για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον ευπάτορα επείδη είχε πολλές γνώσεις βοταθεραπευτικής. Ένας πάπυρος που βρέθηκε 26 αιώνες πρίνα πό σήμερα το χρησιμοποιούσαν σε παθήσεις των ματιών. Είναι φυτό που το συνατούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία. Έχει άνθη κίτρινα που βγαίνουν το καλοκαίρι και φύλλα οδοντωτά. Οι καρποί του είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και τα άνθη. Αν το βρούμε στο χωράφι χρησιμοποιείστε το αμέσως για πιό καλά αποτελέσματα.Αν σας τσιμπήσουν έντομα ή ακόμα και φίδι ή σαύρα το αγριμόνιο θα σας βοηθήσει μέχρι να πάτε στον γιατρό. Και αυτό επειδή είναι στηπτικό και βοηθάει στην επούλωση των πληγών. Ακόμα, αν μπεί ένα αγκάθι στο χέρι μας το αγριμόνιο μπορεί με επάλειψη να το βγάλει και να σταματήσει η φαγούρα ή ο πόνος στο σημείο που μπήκε το αγκάθι.Μερικά φύλλα αγριμονίου στο μπάνιο μας , ανακουφίζουν ένα πονεμένο και με μεγάλη κούραση κορμί.Αν θελήσετε να το ξεράνεται να είναι πάντα σε σκιά και να το φυλάτε σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.
Επιστημονική Ονομασία: 
Agrimonia eupatoria
Χρήσιμα μέρη: 
Τα άνθη , τα φύλλα, η ρίζα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Με εσωτερική χρήση κάνει καλό στα αρθριτικά και τους ρευματισμούς.
Διουρητικό άρα πολύτιμο για όσους υποφέρουν από τα νεφρά τους. Αποσυμφορητικό σε φλεγμονές όπως βήχα και συνάχι και αμυγδαλίτιδα.
Θεωρείται ότι καταπολεμά το άσθμα , την ημικρανία, τη δυσπεψία, την δυσεντερία, την διάρροια, την χρόνια φαρυγγίτιδα και τις εκδηλώσεις της φυματίωσης, αιμοπτύσεις.
Τρόποι χρήσης: 
Σαν αφέψημα. Βράζουμε 30 με 50 γραμμάρια σε ένα λίτρο νερό και πίνουμε τρεις φορές την μέρα από ένα φλυτζάνι ανάμεσα στα γεύματα.
Σαν έγχυμα. Ρίχνουμε σε ένα λίτρο νερό βραστό δύο κουταλάκια του γλυκού φύλλα αγριμονίου και το αφήνουμε για 15 λεπτά. Το πίνουμε χωρίς γλυκαντική ουσία για γαστεντερίτιδες, κυστίτιδες, πέτρες στη χολή και στα νευρά.
Αν αφήσουμε την ρίζα του να μουλιάσει σε νερό φέρνει ανακούφιση στην δυσκοιλιότητα και τονώνει το συκώτι.
Για ημικρανίες, νευρίτιδες, θλάσεις κάνουμε ζεστά καταπλάσματα. Για εξωτερική χρήση, γαργάρες και επιθέματα, βράζουμε για τρία λεπτά τρείς χούφτες αγριμόνιο σε ένα λίτρο νερό.
Παρενέργειες: 
Δεν έχουν αναφερθεί
Οικογένεια: