βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Ελιά

Η ελιά είναι το ευλογημένο δέντρο της ελληνικής γης. Οι έλληνες καλιεργούσαν την ελιά όταν οι ισπανική γη και η τυνήσια γη δεν την γνώριζαν καν. Άλλοστε είναι γνωστός ο μύθος ανάμεσα στον Ποσειδώνα και στην Αθηνά για την πόλη της Αθήνας. Με νικητή την θεά Αθηνά που πρόσφερε σαν δώρο την ελιά στους αθηναίους, λέγεται ότι η πρώτη ελιά φυτεύτηκε στο βράχο της ακροπόλεως.
Άλλα ονόματα: 
Ελαιόδεντρο, λιόδεντρο, ελαία, αγριολιά, ασγουρλίδα
Η ελιά ή αλλοιώς ελαία, είναι το δέντρο που δίνει στην διατροφή των ελλήνων τα πολύτιμα συατατικά του για την μακροζωία τους. Είναι τόσα πολλά τα οφέλη από την ελιά που έχουν χιλιοτραγουδιστεί και τραγουδιούνται ακόμα μέχρι και σήμερα. Από τα φύλλα μέχρι τον καρπό η ελιά προσφέρει υγεία και μακροημέρευση. Ακόμα και να την βλέπεις την ελιά σου δημιουργεί ήρεμα συναισθήματα. Ίσως είναι το δέντρο που έχει ζωγραφιστεί από καλλιτέχνες σε όλη την γη, περισσότερες φορές από όλα τ άλλα. Με τον σκαμμένο κορμό της που όσο περνάνε τα χρόνια είναι χάρμα οφθαλμών να το βλέπεις, με τα ιδιαίτερα φύλλα της, που έχουν το πιό ζωντανό πράσινο από πάνω και το πιό ωραίο ασημοπράσινο από κάτω, η ελιά, πάντα θα μας κάνει περήφανους σαν λαό.Οι καρποί της, άλλοτε πράσινοι άλλοτε βαθύ μαύροι μας δίνουν πολύτιμα συατατικά για την υγεία μας. Αν τους επεξεργαστούμε, το λάδι που μας δίνει, είναι ξακουστό σε όλο το κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που η ελιά ήταν το στεφάνι του νικητή για αιώνες στους αγώνες για το καλό καγαθόν και το έφεραν με περηφάνια στα χέρια τους οι έλληνες γέροντες στις γιορτές της Αθήνας ενώ οι δούλοι και δουλοπάροικοι κρατούσαν κλαδιά βελανιδιάς που σήμαινε το βίαιο και το πρωτόγονο εν αντιθέσει με την ελιά που σήμαινε το ευγενές, το βαθυστόχαστο και το πράο. Στα Παναθήναια πρώτο ρόλο έπαιζε η ελιά του Ερεχθείου και τα στέφανα γίνονταν μόνο από αυτή την ελιά.Ο καρπός της ελιάς είναι πολύ βασικός για τη Μεσογειακή διατροφή, τόσο ως εδώδιμος όσο και επειδή από αυτόν παράγεται το ελαιόλαδο. Ο καρπός της ελιάς είναι θαυμάσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων. Η ελιά παρέχει φυτικές ίνες και μέταλλα στον οργανισμό και είναι πηγή της βιταμίνης Ε, που είναι φυσικό αντιοξειδωτικό. Θεωρείται επίσης ότι η βιταμίνη Ε, επιβραδύνει τις αλλοιώσεις των κυτταρικών μεμβρανών και καταπολεμά την οστεοπόρωση.
Επιστημονική Ονομασία: 
Ελαία
Χρήσιμα μέρη: 
Καρπός, λάδι, φύλλα
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Το ελαιόλαδο είναι χολαγωγό στην λιθίαση της χολής.Όταν παίρνεται αυτούσιο , στη φυσική του κατάσταση είναι εκλεκτ'ο υπακτικό. Είναι ενεργητικό με πλύσεις στις περιπτώσεις σπαστικής δυσκιλιότητας. Ενέσεις υποδερμικέςμε ουδέτερο ελαιόλαδο κατά της βαριάς αδυναμίας. Χρησιμοποιείται σε μορφή λαδιού για εντριβές μαζί με άλλα φάρμακα.Διαλυτικό για την καμφορά. Παρασκεύασμα κατά του πόνου του ήπατος. 150 ελαιόλαδο, 150 κονιάκ, 15 κρόκοι αυγού, 2 μαντόλ 0,50 γραμ.
Προφυλάξεις: 
Δεν έχει
Παρενέργειες: 
Δεν έχει
Οικογένεια: