βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Ευκάλυπτος

Ο ευκάλυπτος είναι αντισηπτικός των πνευμόνων. τροποποιεί τις βλεννώδεις εγκρίσεις.Χρησιμοποιείται πολύ στην λαική θεραπευτική.
Άλλα ονόματα: 
Δεν έχει
Το δέντρο ευκάλυπτος που φυτρώνει στην Αυστραλία και είναι αποκλειστική τροφή των κοάλα, φυτρώνει και στη χώρα μας και αποστραγγίζει τα υγρά εδάφη με την πολύ μεγάλη έξάτμησή του καθαρίζοντας τον αέρα και εξυγιαίνοντας τον τόπο. Τα φύλλα του ευκαλύπτου βράζονται και αναπνέουμε από πάνω από τους ατμούς όταν έχουμε βλεννώδεις εγκρίσεις. Σε περιπτώσεις χρονίας βροχίτιδας ακόμα και φυματιώσεως των πνευμόνων ο ευκάλυπτος βοηθάει πολύ.Εξωτερικά , είναι ένα τοπιό τονωτικό, απολυμαντικό και επουλωτικό. Μιά καλή λοσιόν , για να μην σας τσιμπάνε τα κουνούπια, είναι να φτιάξετε με 50 γραμμάρια αιθέριο έλαιο ευκαλύπτου. Θεραπευτικές φαρμακευτικές παστίλιες για το βήχα έχουν δημιουργηθεί από έλαιο ευκαλύπτου.
Επιστημονική Ονομασία: 
Ευκάλυπτος
Χρήσιμα μέρη: 
Τα φύλλα του, το ελαιό του, η φλούδα του κορμού του.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Αντισηπτικό και καταπραυντικό του βήχα και στις βρογχίτιδες.Αντιρευματικό, κατεβάζει τον πυρετό και διώχνει τον πονοκέφαλο
Τρόποι χρήσης: 
Με αφέψημα
Με έγκυμα
Σε σιρόπια
Με βράσιμο φύλλων σε νερό και αναπνοές.
Προφυλάξεις: 
Η εσωτερική χρήση σε μεγάλες δόσεις ερεθίζει τα νεφρά. Αν πιεί κανείς 3-5 χιλιοστά ευκαλυπτέλαιο μπορεί να πεθάνει ή να πάθει επιγαστρικό κάψιμο.
Παρενέργειες: 
Εσωτερικώς όταν πίνεται ο ευκάλυπτος και μάλιστα το λάδι του είναι επικίνδυνο