βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Χαμομήλι

Η λέξη χαμομήλι προήλθε από το άσπρο χρώμα που δίνει στα λιβάδια (χαμαί και μήλον, όπου μήλον = το πρόβατο στα αρχαία και χαμαί = πάνω στο έδαφος).
Άλλα ονόματα: 
Μουργιόχορτο
χαμήλιο
Χαμόμηλο
Λουλουδάκι του Αγίου Γεωργίου
Καμηλάκι
Αρωματικό βότανο που φτάνει περίπου τα 50 εκ. ύψος με πολύ λεπτά φύλλα και άσπρο άνθος. Μονοετές φυτό και στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας αυτοφυές. Οι θεραπευτικές του ιδιότητες είναι γνωστές από την αρχαιότητα.Το χαμομήλι περιέχει δεκάδες ωφέλιμα φυτικά θρεπτικά συστατικά και μέταλλα. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά όπως είναι οι φλαβόνες, οι γλυκοσίδες (ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες στην οικογένεια των φλαβονοειδών), οι τανίνες, το σαλικυλικό οξύ, τα παράγωγα κουμαρίνης (ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ) και περιέχει χαλκό, κάλιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, βιταμίνη C, βιταμίνη Β1 κ.ά. Το χαμομήλι έχει βρεθεί πως δρα ευεργετικά σε διάφορες καταστάσεις και παθήσεις, όπως στη νόσο του Crohn, τις αιμορροΐδες, το άσθμα, την επούλωση πληγών, ακόμη και στην οστεοπόρωση. Το χαμομήλι αναφέρεται ότι επηρεάζει τον έμμηνορρησιακό κύκλο και ότι τα εκχυλίσματά του ασκούν σημαντική επίδραση στην μήτρα. Μελέτες για τερατογένεση σε αρουραίους, σε κουνέλια και σκυλιά, έδειξαν ότι η (-)-α-βισαβολόλη προκαλεί τερατογένεση σε από του στόματος χορηγούμενη δόση 1-3 ml/kg σωματικού βάρους. Δόση 3 ml/kg σωματικού βάρους βρέθηκε ότι αυξάνει τον αριθμό των reabsorbed εμβρύων και μειώνει το σωματικό βάρος των νεογέννητων. Όταν η (-)-α-βιsαβολόλη χορηγήθηκε από το στόμα σε δόσεις 250 και 500 mg/kg σωματικού βάρους σε εγκύους αρουραίους, το έμβρυο δεν έδειξε να επηρεάζεται καθόλου. Ωστόσο, η υπερβολική κατανάλωση χαμομηλιού πρέπει να αποφεύγεται από τις εγκύους και τις θηλάζουσες μητέρες.
Επιστημονική Ονομασία: 
Matricaria chamomilla
Χρήσιμα μέρη: 
Τα άνθη του.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Αντιφλεγμονώδεις, διώχνει τη αυπνία,καταπραύνει το άγχος, βοηθάει το πεπτικό σύστημα, αντισπαμωδικές ιδιότητες, καταπολεμά τον πονόματο, τονώνει το ανοσοποιητικό
Τρόποι χρήσης: 
Αφέψημα
Έγχυμα
Πλύσεις
Προφυλάξεις: 
Μόνο αν είστε αλλεγρικός να παίρνετε προφυλάξεις για άσθμα και κνισμό.
Παρενέργειες: 
Σε περίπτωση αλλεργίας.
Οικογένεια: