βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

βήχα

Αντράκλα

Η Αντράκλα ή Γλυστρίδα είναι ένα φύτο που πολλαπλασιάζεται εύκολα και γρήγορα. Σταματάει την δίψα με δύο φυλλαράκια κάτω από την γλώσσα και κάνει καλό στον άνθρωπο στα ζώα και στα πουλιά. Έχει πολλά Ω3 φυτικού λιπαρού οξέους και καταπολεμά μέχρι και καρδιακά νοσήματα. Γνωστή από την αρχαιότητα που την χρησιμοποιούσαν για πάρα πολλές παθήσεις. Αρχίζοντας από την παιδική ηλικία που οι μητέρες την έδιναν σαν ορεκτικό στα παιδιά που δεν είχαν όρεξη. Συνεχίζοντας στους ανθρώπους με πέτρες στη χολή και στα νεφρά και τελειώνοντας σε ασθενείς με καρδιακά νοσήματα.

Αγριμόνιο το Ευπατόριο

Ο Διοσκουρίδης βάπτισε το αγριμόνιο "ευπατόριο" για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον ευπάτορα επείδη είχε πολλές γνώσεις βοταθεραπευτικής. Ένας πάπυρος που βρέθηκε 26 αιώνες πρίνα πό σήμερα το χρησιμοποιούσαν σε παθήσεις των ματιών. Είναι φυτό που το συνατούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία. Έχει άνθη κίτρινα που βγαίνουν το καλοκαίρι και φύλλα οδοντωτά. Οι καρποί του είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και τα άνθη.

Αρχαγγελική

Την αρχαγγελική μπορούμε να την κόψουμε το Σεμπτέβριο και να πάρουμε την ρίζα της και τους σπόρους της. Φυτρώνει δίπλα σε νερό αλλά μπορούμε να την μεταφυτέψουμε και σε γλάστρα με επιτυχία. Το λάδι που έχει η ρίζα της και τα κοτσάνια της χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες , τσίχλες και σε ποτά και τα στελέχη του κορμού χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Αν κόψετε ρίζες αρχαγγελικής και είναι παχιές τις κόβουμε σε μάκρος και τις ξεραίνουμε. Μετά τις βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν. Αν όλα είναι σωστά μπορεί να τις διατηρήσουμε για χρόνια.

Λάχανο

Ο γιατρός Χρύσιππος αφιέρωσε την ζωή του στο λάχανο και τις φαρμακευτικές και θεραπευτικές του ιδιότητες. Τα φύλλα και το ζουμί του είναι τα πιό χρήσιμα μέρη. Και ποιός δεν έχει φάει λάχανο. Πόσοι όμως ξέρουμε ότι ο Πυθαγόρας αναφέρει τις μαλακτικές ιδιότητές του.Ο Κάτων θεωρούσε το λάχανο αντικαρκινικό και λίγο πολύ και σήμερα οι επιστήμονες του αποδίδουν τέτοιες ιδιότητες. Θαυματουργό λοιπόν το ταπεινό λαχανάκι μας.Οι ψάλτες και οι τραγουδιστές που βράχνιαζαν έτρωγαν βραστό λάχανο για να διώξουν την βραχνάδα. Το λάχανο είναι το πιό δυνατό φάρμακο για την αυπνία και την νευρική διαταραχή.

Γλυκόριζα

Η γνωστή γλυκόριζα είναι φυτό που φύεται από μόνο του στην Ελλάδα, (υπάρχει πολύ γλυκόριζα στη Σάμο), στην Ισπανία , στη Μικρά Ασία και στη νότια Ρωσία.
Τα μέρη του φυτού που είναι χρήσιμα είναι οι ρίζες του που έχουν μια πολύ γλυκιά γεύση και γίνεται προσθήκη από αυτά σε διάφορα φάρμακευτικά σκευάσματα.
Το φυτό, όταν δεν γίνεται εκμετάλλευση είναι ένα ζιζάνιο που δεν εξοντώνεται εύκολα.
Οι γνωστές μαύρες παστίλιες για το λαιμό γίνονται από την γιάμπολη και είναι ευραίως γνωστές από την αρχαιότητα.