βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Αρχαγγελική

Το φυτό με τις τονωτικές και καταπραυντικές ιδιότητες, που πίστευαν ότι προστατεύει από μεταδοτικές αρρώστιες, καθαρίζει το αίμα και θεραπεύει όλες τις αρρώστειες.
Άλλα ονόματα: 
Αγγελική
Άγρια αγγελική
Νεροκάλαμο
Την αρχαγγελική μπορούμε να την κόψουμε το Σεμπτέβριο και να πάρουμε την ρίζα της και τους σπόρους της. Φυτρώνει δίπλα σε νερό αλλά μπορούμε να την μεταφυτέψουμε και σε γλάστρα με επιτυχία. Το λάδι που έχει η ρίζα της και τα κοτσάνια της χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες , τσίχλες και σε ποτά και τα στελέχη του κορμού χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Αν κόψετε ρίζες αρχαγγελικής και είναι παχιές τις κόβουμε σε μάκρος και τις ξεραίνουμε. Μετά τις βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν. Αν όλα είναι σωστά μπορεί να τις διατηρήσουμε για χρόνια. Ακόμα και αν πάρουμε σπόρια ή ρίζα από τα ειδικά καταστήματα που πουλάνε βότανα, μπορούμε πάλι να τα διατηρήσουμε στα γυάλινα δοχεία για καλύτερα και χρονικά μεγαλύτερα αποτελέσματα.
Επιστημονική Ονομασία: 
Angelica archangelica
Χρήσιμα μέρη: 
Οι ρίζες και τα σπόρια της
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Καταπολεμά τους σπασμούς του στομάχου, διευκολύνει την πέψη των λιπαρών τροφών, μαλακώνει τους πόνους των εμμήνων, καταπολεμά τις ημικρανίες, τονώνει τους μύες της καρδιάςκαι χρησιμοποιείται σαν αντίδοτο σε δηλητηριάσεις από μπελαντόνα και σκυλοβότανο.
Τρόποι χρήσης: 
Αφέψημα. Βράζουμε δυο τρία σπόρια και μια κουταλιά του γλυκού ρίζα σε τρία ποτήρια νερό. Το βράζουμε και το αφήνουμε 10 λεπτά και πίνουμε 1 φλυτζάνι δυό φορές τη μέρα μετά το φαγητό.
Προφυλάξεις: 
Σε μεγάλες δόσεις η αρχαγγελική μπορεί να έχει άσχημη επίδραση στην πίεση του αίματος και στην καρδιά και ακόμα και στην αναπνοή. Για αυτό το λόγο πρέπει να πίνεται το αφέψημα μόνο για 2 εβδομάδες και στη σωστή δοσολογία και να κάνουμε αποχή για ένα μήνα το λιγότερο.
Παρενέργειες: 
Να χρησιμοποιούμε πολύ προσεκτικά την αρχαγγελική γιατί μπορεί να φέρει παρενέργειες και στη πίεση και στη καρδιά και στην αναπνοή. Προσοχή , ούτε η Αρχαγγελική ούτε άλλο ποτό που έχουμε προσθέσει αρχαγγελική να μην έρθει σε επαφή με τα μάτια.
Οικογένεια: