βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Διουρητική

Αγριάδα

Τα ριζώματα της γνωστής αγριάδας, το βάσανο κάθε κήπου, φημίζονται για την διουρητική τους ενέργεια για αυτό χρησιμοποιούνται όταν έχουμε πέτρες στα νεφρά ή στη χολή. Τα ζώα, σκύλοι και γάτες τρώνε φύλλα αγριάδας όταν έχουν προβλήματα στη κοιλιά τους ή όταν θέλουν να κάνουν εμετό, κυρίως οι γάτες που με τον καθαρισμό τους τρώνε και τρίχες που με αυτό τον τρόπο τις κάνουν ένα μπαλάκι και θέλουν να τις βγάλουν από μέσα τους.

Αρχαγγελική

Την αρχαγγελική μπορούμε να την κόψουμε το Σεμπτέβριο και να πάρουμε την ρίζα της και τους σπόρους της. Φυτρώνει δίπλα σε νερό αλλά μπορούμε να την μεταφυτέψουμε και σε γλάστρα με επιτυχία. Το λάδι που έχει η ρίζα της και τα κοτσάνια της χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες , τσίχλες και σε ποτά και τα στελέχη του κορμού χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Αν κόψετε ρίζες αρχαγγελικής και είναι παχιές τις κόβουμε σε μάκρος και τις ξεραίνουμε. Μετά τις βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν. Αν όλα είναι σωστά μπορεί να τις διατηρήσουμε για χρόνια.

Κάππαρη

Ο αρχαίος Έλληνας ιατρός Διοσκουρίδης έγραφε από την κάππαρη, τα φύλλα και την ρίζα για τα πρηξίματα. Το λουλούδι του φυτού, που είναι η γνωστή μας κάππαρη που τρώμε με το φαγητό μας ή στις σαλάτες μας, ζεί μόνο μιά μέρα και μετά μαραίνεται, σαν τα λουλούδια του κάκτου. Έχει δυνατή μυρωδιά που ωφείλεται στο κιτρικό όξυ που περιέχει. Αν το ακουμπήσετε κατά λάθος, μας επιτείθεται εκτοξεύοντας προς το μέρος μας ένα υγρό που δεν είναι τοξικό αλλά θέλει αμέσως πλύσιμο στο σημείο γιατί μετά μας πιάνει φαγούρα αλλά περνάει εύκολα.

Γλυκόριζα

Η γνωστή γλυκόριζα είναι φυτό που φύεται από μόνο του στην Ελλάδα, (υπάρχει πολύ γλυκόριζα στη Σάμο), στην Ισπανία , στη Μικρά Ασία και στη νότια Ρωσία.
Τα μέρη του φυτού που είναι χρήσιμα είναι οι ρίζες του που έχουν μια πολύ γλυκιά γεύση και γίνεται προσθήκη από αυτά σε διάφορα φάρμακευτικά σκευάσματα.
Το φυτό, όταν δεν γίνεται εκμετάλλευση είναι ένα ζιζάνιο που δεν εξοντώνεται εύκολα.
Οι γνωστές μαύρες παστίλιες για το λαιμό γίνονται από την γιάμπολη και είναι ευραίως γνωστές από την αρχαιότητα.

Αγριάδα

Η αγριάδα, φυτρώνει παντού σε κήπο ή κτήμα και δεν ξεφυτρώνεται με τίποτα.
Οι ρίζες της είναι πολύ δυνατές και έρπουσες και οι ποιό πολλοί από εμάς την λέμε ζιζάνιο και είναι.
Οι σκύλοι και οι γάτες τρώνε αγριάδα όταν πονάει η κοιλιά τους. .
Αλλά τα ριζώματά του κάνουν καλό και σ΄εμάς αν τα πιούμε.
Λόγω της διουρητικής του δράσης μπορεί ακόμα και να εξαλείψει και πέτρες στα νεφρά ή στην χολή.