βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Αγριάδα

Το παράσιτο και η δυσκολία κάθε ενός από εσάς που έχετε κήπο. Φυτρώνει παντού και δεν ξεριζώνεται εύκολα.Αυτή όμως η "αγριάδα" είναι το πιό φημισμένο διουρητικό και φυσικό αντιβιωτικό.
Άλλα ονόματα: 
Αργόπυρο το έρπον
Τριτικό το έρπον
Άγλωσσο
Αούστας
Άργαστη
Άγρωστη
Κύνοδον δάκτυλο
Τα ριζώματα της γνωστής αγριάδας, το βάσανο κάθε κήπου, φημίζονται για την διουρητική τους ενέργεια για αυτό χρησιμοποιούνται όταν έχουμε πέτρες στα νεφρά ή στη χολή. Τα ζώα, σκύλοι και γάτες τρώνε φύλλα αγριάδας όταν έχουν προβλήματα στη κοιλιά τους ή όταν θέλουν να κάνουν εμετό, κυρίως οι γάτες που με τον καθαρισμό τους τρώνε και τρίχες που με αυτό τον τρόπο τις κάνουν ένα μπαλάκι και θέλουν να τις βγάλουν από μέσα τους. Αν δείτε σκυλί να τρέχει σε χοράφι μάλλον για αγριάδα θα ψάχνει. Παλαιότερα τις ρίζες αγριάδας τις ανακάτευαν με σιτάρι και τις πρόσθεταν στο αλεύρι για να κάνουν ψωμί. Τις έριχναν και στο κριθάρι για να κάνουν μπύρα. Επειδή φυτρώνει παντού μπορούμε να την ξερισώσουμε, να την πλύνουμε καλά καλά να δέσουμε τα ριζώματα με ένα σπάγκο και να την κρεμάσουμε για να ξεραθεί. μετά ή τα κάνουμε σκόνη ή τα αφήνουμε έτσι και τα χρησιμοποιούμε σε διάφορες περιπτώσεις που θα σας πω πάρα κάτω. Μην νευριάζετε λοιπόν για την αγριάδα στον κήπος σας, εκμεταλλευτείτε την.
Επιστημονική Ονομασία: 
Agropyron repens
Χρήσιμα μέρη: 
Οι ρίζες της.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Υπάρχει ένα φυσικό αντιβιωτικό και μαλακτικό που έχει η αγριάδα, την αγροπυρίνη, που χρησιμοποιείται σε φλογώσεις των ουροποιητικών οδών, κυστίτιδα ή ουρηθρίτιδα.
Αν έχετε ίκτερο ή ηπατίτιδα ή αθριτικά ή προβλήματα εντέρων και στομάχου η αγριάδα θα σας βοηθήσει επειδή είναι αντιφλογιστική.
Η σημαντικότερη χρήση της αγριάδας είναι διουρητική. Οι γιατρολι την συνηστούν για πέτρες νεφρών , ολιγουρία, αρθριτικά.
Το αφέψημά της καθαρίζει το αίμα και μαζί με γλυκόριζα είναι αντιπυρετικό.
Τρόποι χρήσης: 
Με αφέψημα. 30 γραμμάρια ριζώματα σε ένα λίτρο νερό. Το αφήνουμε να κρυώσει και πίνουμε ένα κρασοπότηρο τρείς φορές την ήμέρα πρίν από το φαγητό.
Για τις φλογώσεις του ουροποιητικού βράζουμε 20 γραμμάρια αγριάδα και γλυκόριζα για 20 λεπτά και αφού κρυώσει , το σουρώνουμε και πίνουμε τρία ποτήρια την ημέρα , πριν το φαγητό.
Προφυλάξεις: 
Δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αλλά πάντα το μέτρο είναι ότι καλύτερο.
Παρενέργειες: 
Δύσκολα να βρούμε παρενέργειες, η μόνη παρενέργεια είναι που καταλαμβάνει τον κήπο και τρέχουμε για ζιζανιοκτόνα για να μην μας πνίξει τα καλλωπιστικά φυτά μας.
Οικογένεια: 
Τρόποι Χρήσης: