βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

σαν έγχυμα

Αγριμόνιο το Ευπατόριο

Ο Διοσκουρίδης βάπτισε το αγριμόνιο "ευπατόριο" για να τιμήσει το βασιλιά του Πόντου Μιθριδάτη τον ευπάτορα επείδη είχε πολλές γνώσεις βοταθεραπευτικής. Ένας πάπυρος που βρέθηκε 26 αιώνες πρίνα πό σήμερα το χρησιμοποιούσαν σε παθήσεις των ματιών. Είναι φυτό που το συνατούμε σε μέρη που διατηρούν υγρασία. Έχει άνθη κίτρινα που βγαίνουν το καλοκαίρι και φύλλα οδοντωτά. Οι καρποί του είναι τριχωτοί και κολλούν στα ρούχα. Στη φαρμακοποιία χρησιμοποιούνται και τα φύλλα και τα άνθη.

Αρχαγγελική

Την αρχαγγελική μπορούμε να την κόψουμε το Σεμπτέβριο και να πάρουμε την ρίζα της και τους σπόρους της. Φυτρώνει δίπλα σε νερό αλλά μπορούμε να την μεταφυτέψουμε και σε γλάστρα με επιτυχία. Το λάδι που έχει η ρίζα της και τα κοτσάνια της χρησιμοποιούνται σε μαρμελάδες , τσίχλες και σε ποτά και τα στελέχη του κορμού χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική. Αν κόψετε ρίζες αρχαγγελικής και είναι παχιές τις κόβουμε σε μάκρος και τις ξεραίνουμε. Μετά τις βάζουμε σε γυάλινα αεροστεγή δοχεία για να διατηρηθούν. Αν όλα είναι σωστά μπορεί να τις διατηρήσουμε για χρόνια.

Καλέντουλα

Η καλέντουλα είναι ένα φυτό που είναι αυτοφυές στην Ελλάδα αλλά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό.Ονομάζεται και νεκρολούλουδο. Το φυτό έχει φύλλα αντίθετα που όταν τα τρίψει κανείς δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Η καλλιέργεια του φυτού αυτού με τους πολλούς σπόρους είναι πανεύκολη. Τα άνθη της έχουν ένα ζωηρό κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα που μπορεί να αντικαταστήσει το κρόκο (σοφράν) στα φαγητά. Η κίτρινη ουσία του φυτού μοιάζει με την καροτίνη έχει δε και λίγο αιθέριο έλαιο. Τα άνθη του φυτού περιέχουν "χοληστερίνη". Το μπάνιο με άνθη καλέντουλας ξεκουράζει τα πονεμένα πόδια.

Λουίζα

Ένα δίστιχο στη Κρήτη λέει."Εγώ είμαι χόρτο του θεού. Με λένε Γοργογιάννη. Και όποιος με βράσει και με πιεί, όπου πονεί θα γιάνει. Αυτά λένε για την Λουίζα ή το λεμονόχορτο ή το γοργογιάννη.Η μυρωδιά των φύλλων της είναι υπέροχη και κατευναστική.Την Λουίζα την χρησιμοποιούσαν από τα αρχαία χρόνια όλοι οι λαοί σε "μαγικές " αλοιφές, σαν καλλυντικό, και για 30 ακόμα εχθρούς της υγείας μας.

Γκί

Το γκί είναι μέσα στα 100 πιό χρήσιμα φυτά του πλανήτη μας.Όσοι μένουν κοντά σε δάσος με βελανιδιές καλό θα είναι να μαζέψουν μερικά κλαδιά στο τέλος του φθινοπώρου. το καλύτερο θεωρείται το γκί που φυτρώνει σε βελανιδιές. Όσοι μένουν Αθήνα μπορούν να το αγοράσουν τα χριστούγεννα και να στολίσουν τα σπίτια τους. Όταν κάποιος βρίσκεται κάτω από ένα κλαράκι γκί στις γιορτινές χριστουγεννιάτικες μέρες πρέπει να του χαρίσουμε ένα φιλί. Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του γκί είναι πολλές. Οι άσπροι καρποί καλύτερα να τους πετάμε γιατί είναι δηλητηριώδες άρα και επικίνδυνοι.