βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Καλέντουλα

Πιστεύεται ότι απομακρύνει το γήρας.Η καλλιέργειά του είναι πανεύκολη και τα άνθη του φυτού μουσκεμμένα σε λάδι θεραπεύουν "κακές" πληγές.
Άλλα ονόματα: 
Καλέντουλα των αγρών
Νεκρολούλουδο
Κίτρινη μαργαρίτα
Η καλέντουλα είναι ένα φυτό που είναι αυτοφυές στην Ελλάδα αλλά καλλιεργείται ως καλλωπιστικό.Ονομάζεται και νεκρολούλουδο. Το φυτό έχει φύλλα αντίθετα που όταν τα τρίψει κανείς δίνουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά. Η καλλιέργεια του φυτού αυτού με τους πολλούς σπόρους είναι πανεύκολη. Τα άνθη της έχουν ένα ζωηρό κίτρινο έως πορτοκαλί χρώμα που μπορεί να αντικαταστήσει το κρόκο (σοφράν) στα φαγητά. Η κίτρινη ουσία του φυτού μοιάζει με την καροτίνη έχει δε και λίγο αιθέριο έλαιο. Τα άνθη του φυτού περιέχουν "χοληστερίνη". Το μπάνιο με άνθη καλέντουλας ξεκουράζει τα πονεμένα πόδια. Το φυτό έχει άνθη από τον Φεβρουάριο έως τον Οκτώβρη και σαν φυτό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό για αυτό το φυτεύουν παντού και σαν καλλωπιστικό.
Επιστημονική Ονομασία: 
Calendula arvensis
Χρήσιμα μέρη: 
Φύλλα και άνθη έτσι όπως είναι ή με ξήρανση.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Η καλέντουλα έχει ιδιότητες εμμηναγωγές, εξωτερικώς χρησιμοποιείται στις πληγές και σε αυτές που δεν κλείνουν εύκολα, τις "κακές πληγές", είναι κατά του εγκζέματος, εφηδρωτικό, κατά των τσιμπημάτων της σφίγγας και της μέλισσας και κατά των κρεατοελιών.Συντηρεί και διατηρεί υγειή τα αιμοφόρα αγγεία. Είναι και κατά της ακμής, με επαλήψεις.
Με τσάι των ανθέων της απομακρύνει τους κιρσούς. Με αλοιφή είναι ευεργετική στο "άγριο δέρμα".
Τρόποι χρήσης: 
Σαν αφέψημα με 5 γραμμάρια άνθέων σε 100 γραμμάρια νερό , τρείςφορές την ημέρα τονώνει τα αιμοφόρα αγγεία και απομακρύνει τους κιρσούς.
Χρησιμοποιείται σαν αλοιφή με λάδι για τις πληγές και την ακμή.
Προφυλάξεις: 
Τα βότανα γενικά και η καλέντουλα πρέπει να παίρνεται με μέτρο , όπως όλα τα φάρμακα.
Οικογένεια: