Το γλυκάνισο είναι ένα μονοετές φυτό που στη χώρα μας είναι αυτοφυές κυρίως στα νησία μας. Καλλιεργείται και στη σοβιετική ένωση.Το φυτό είναι πολύ αρωματικό και χρησιμοποιείται, κυρίως οι σπόροι του σε ζαχαροπλαστική και μαγειρική αλλά και στην ποτοποιία και αρτοποιία.
Άλλα ονόματα:
Άνισο
Άνισο το Τράγιο
Πιμπινέλλα
Γλυκανθίς
Καυκαλίδα
Πιμπενέλη η κοινή
Το γλυκάνισο που το βρίσκουμε σε κέικ και ψωμιά και ξεφουσκώνει το έντερο αλλά και το στομάχι από δυσπεψία και αέρια, είναι ένα μικρούλικο μονοετές φυτό αλλά με θαυματουργές ιδιότητες. Οι Ρωμαίοι με τα πλουσιοπάροχα γεύματα που έτρωγαν πολλές φορές την ημέρα, έτρωγαν μετά από αυτά γλυκάνισο σαν σπόρους ή μέσα σε κέικ για την βαρυστομαχιά.Με σπόρους γλυκάνισου αρωματίζουν επίσης και το ούζο, διάφορα λικέρ, σούπες, σαλάτες, χορτόπιτες. Με το αιθέριο έλαιό του αρωματίζουν σαπούνια πολυτελείας και οδοντόπαστες. Θαυματουργό λοιπόν το γλυκάνισο.Το φυτό ανθίζει το καλοκαίρι και μαζεύουμε τους σπόρους το φθινόπωρο και τους φυλάμε άσπαστους σε γιάλινα δοχεία καλά κλεισμένα για να κρατήσουν το άρωμά τους. Μπορείτε να βρείτε σπόρους γλυκάνισου σε όλα τα μαγαζιά με βότανα, μπαχαρικά και γεωργικά είδη.
Επιστημονική Ονομασία:
Pimpinella anisum
Χρήσιμα μέρη:
Σπόροι αλλά και φύλλα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Το γλυκάνισο βοηθάει την πέψη πάνω απ όλα, και τηνδυσπεψία. Ανακουφίζει από τον τυμπανισμό της κοιλιάς, τον στομαχόπονο, την αεροφαγία και τους νευρικούς εμετούς. Ανακουφίζει επίσης τους παιδικούς κολικούς.
Οι λεχώνες παίρνουν μια κουταλιά γλυκάνισο πρωί βράδυ για να κατεβάσουν γάλα.
Καταπραύνει τον βήχα και τις κρίσεις άσθματος.
Καταπολεμά την ψυχρότητα και ανικανότητα.
Τρόποι χρήσης:
Σαν αφέψημα. Για τα προβλήματα του στομάχου βράζουμε ένα κουταλάκι φύλλα και σπόρους γλυκάνισου σε ένα φλυτζάνι νερό. Σουρώνουμε και πίνουμε χωρίς ζάχαρι γιατί το ίδιο είναι ήδη γλυκό.
Για τους κολικούς βράζουμε ένα κουταλάκι σπόρους σε ένα ποτήρι γάλα για 10 λεπτά..
Για τον βρογχικό κατάρρου βράζουμε μαζί με γλυκάνισο και λίγο μάραθο.
Σαν έγχυμα. Μία κουταλιά σπασμένους σπόρους σε ένα ποτήρι βραστό νερό. Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει.Το στραγγίζουμε και το πίνουμε.
Για την αυπνία πιείτε γάλα με μια κουταλιά σπασμένους σπόρους γλυκάνισου.
Όταν έχετε πονόδοντο ρίχτε λίγο αιθέριο έλαιο γλυκάνισου σε ένα φλυτζανάκι νερό και κάντε μπουκώματα. Θα ανακουφιστείτε αμέσως και μέτα γρήγορα στον γιατρό.
Προφυλάξεις:
Αν το πάρουμε σε μεγάλες δόσεις και πολύ καιρό μπορεί να γίνει ναρκωτικό με κακά αποτελέσματα για την κυκλοφορία του αίματος και μπορεί να φτάσει μέχρι εγκεφαλική συμφόρηση.
Παρενέργειες:
Πρέπει να το χρησιμποποιείτε κατά κόρον για να έχει παρενέργειες, όπως όλα τα φάρμακα και βότανα.
Άλλες εφαρμογές:
Κάτι πολύ χρήσιμο. Αν ρίξετε λίγο γλυκάνισο μέσα σε ταγγό λάδι μέσα σε 3-4 μέρες θα φύγει η ταγγή μυρωδιά και η γεύση του ελαιολάδου θα επανέλθει.
Δραστικές Ουσίες:
Ιδιότητες:
Οικογένεια: