βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Δεντρολίβανο

Θεραπεύει από το τριχωτό της κεφαλής μέχρι τα νύχια των ποδιών.Απίθανο!
Άλλα ονόματα: 
Ροσμαρίνος ο φαρμακευτικός
Διοσμαρίνι
Αρισμαρί
Λιβανόδεντρο
Λιβανωτίς
Το θαυμαστό δεντρολίβανο, το καλύτερο αρωματικό των φαγητών μας. Πολλοί δεν ξέρουν ότι οι αρχαίοι Έλληνες το έβαζαν, σαν στεφάνι, στο κεφάλι τους όταν είχαν να κάνουν μια πνευματική εργασία.Ιδίως οι μαθητές το χρησιμοποιούσαν για τις μελέτες τους στις εξετάσεις. Αυτό γινόταν γιατί αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος στο σημείο που το τοποθετούμε. 'Εχει επίσης την ικανότητα να αυξάνει την ανάπτυξη των μαλλιών. Παλιά έκαιγαν δεντρολίβανο μαζί με Κέδρο για την απολύμανση των θαλάμων στα νοσοκομεία. Το αιθέριο έλαιο του δεντρολίβανου διώχνει το σκώρο, βάλτε το μαζί με λεβάντα στα συρτάρια και τα ρούχα σας. Αν βάλετε στο μπάνιο σας λάδι δεντρολίβανου καταπολεμά τους ρευματισμούς. Φρέσκιες κορφές του φυτού πάνω σε αιμοραίδες τις ξεραίνει. Δεν είναι απίθανο φυτό; Παλιά πίστευαν, λόγω των ιδιοτήτων του, πως φύτρωνε μόνο στις αυλές των δίκαιων ανθρώπων.
Επιστημονική Ονομασία: 
Rosmarinus officinalis
Χρήσιμα μέρη: 
Τα άνθη και τα φύλλα.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Είναι τονωτικό και μαζί με θυμάρι και φασκόμηλο είναι κατά της υπερκόπωσης σωματικής και πνευματικής που μπορεί να φτάσει μέχρι αμνησίας.
Διεγερτικό
Για την σωματική και πνευματική υπερκόπωση.
Καρδιοτονωτικό γιατί τονίζει την κυκλοφορία του αίματος και άλλων λειτουργιών. ευρύνει τους ιστούς και τους προμηθεύει με αίμα. βλαστάρια δεντρολίβανου στο κρασί δίνουν ποτό τονωτικό για την καρδιά. Με κατάπλασμα τραβάει το αίμα σε ορισμένες θέσεις.
Υπερτασικό
Χολαγωγικό
Αποχρεπτικό
Αντιδιαρροικό
Τονώνει την όραση
Ισχυρό εμμηναγωγό
Αντιρευματικό
Αντινευραλγικό
Κατά της αλωπεκίας
Τρόποι χρήσης: 
Σαν έγχυμα
Σαν αφέψημα
Σαν αιθέριο έλαιο
Αρωματικό στα φαγητά
Για εξωτερική χρύση σαν αλοιφή
Παρενέργειες: 
Οι μεγάλες ποσότητες και επί μακρόν χρόνο δεντρολίβανου στον οργανισμό μας μπορεί να είναι επικίνδυνο.Προσοχή λοιπόν κυρίως στα αιθέρια έλαια του φυτού.Η υπερβολή δεν ωφέλησε ποτέ κανέναν.
Οικογένεια: