βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Καρυδιά

Η καρυδιά δεν είναι μόνο δέντρο που παράγει τον ξακουστό καρπό αλλά είναι και φάρμακο, τα φύλλα της , η φλούδα της και ο εξωτερικό φλοιός των καρυδιών της.
Άλλα ονόματα: 
Γιούγκλανς η βασιλική
Η καρυδιά, ένα από τα πιό ευλογημένα δέντρα του τόπου μας. Έχει πλήθος θεραπευτικές ιδιότητες όχι μόνο για τον άνθρωπο αλλά και για τα ζώα.Πολλές φορές τα ζώα που πάσχουν από ακαρίδες και ταινία, τρώνε άγουρα καρύδια.Κάθε φορά που το έβλεπα αναρωτιόμουν γιατί τα τρώνε, μέχρι που είδα τα κόπρανα αυτών των ζώων την άλλη μέρα και το κατάλαβα.Καταπολεμούσαν με αυτό τον τρόπο τα παράσιτα των εντέρων και την ταινία. Ανατρέχοντας στην ιστορία ο Γάιος -Πομπήιος βρήκε ανάμεσα στους θησαυρούς του Μιθριδάτη ένα χειρόγραφο που περιέγραφε αντίδοτο των δηλητηρίων και των μολύνσεων και μη ξεχνάμε ότι αυτός ο βασιλιάς του Πόντου ήταν ο "πατέρας των δηλητηρίων". Η συνταγή έλεγε. Πάρτε δυό καρύδια,δυό σύκα, είκοσι φύλλα Απήγανου και 20 καρπούς από αγριοκυπάρισσο.Τα χτυπάμε όλα μαζί μαζί με λίγο αλάτι και το πίνετε πρωί πρωί. Έτσι, ανέφερε,όλη την υπόλοιπη μέρα δεν θα φοβάστε ότι θα σας δηλητηριάσουν. Δύσκολη εποχή για βασιλιάδες ε; Πάντως να ξέρετε πως αν ξεβγάζετε το κεφάλι σας μέτα το λούσιμο με νερό που μέσα βράσατε φύλλα καρυδιάς δεν θα μπερδευτούν ποτέ τα μαλλιά σας και θα επανέλθει το μαύρο χρώμα τους ακόμα και αν έχουν ασπρίσει.Μαγικό; Αν έχετε ζάχαρο πιείτε τσάι από φύλλα καρυδιάς. θα καταπραύνει την δίψα σας σε μεγάλο βαθμό.
Επιστημονική Ονομασία: 
Juglans regia
Χρήσιμα μέρη: 
Ο φλοιός, τα φύλλα, τα άνθη, τα πράσινα μέρη του καρπού, ο καρπός.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Τα φύλλα και οι φλούδα της καρυδιάς έχουν ανακουφιστικές, στυπτικές αναρρωτικές και τονωτικές ιδιότητες. πολύ καλά για την θεραπεία του λυμφατισμού, της αδενοπάθειας και των λειχήνων. Θεραπεύει εκζέματα, έρπη, άτονα έλκη. Διαγείρει το συκώτι και το πάγκρεας. Έχει αντιδιαβητική δράση. Τα φύλλα και τα άγουρα καρύδια σκοτώνουν την ταινία και τα παράσιτα των εντέρων. τα φύλλα της καρυδιά θεραπεύουν τα αθριτικά, ρευματισμούς, αναιμία, αδυναμία, φυματίωση, χρόνιες βρογχίτιδες, αρρώστιες των οστών.
Τρόποι χρήσης: 
Σαν αφέψημα.Μια χολυφτα φύλλα σε ένα λίτρο νερό. Πίνουμε 3 ποτήρια την ημέρα για ραχιτισμό, φυματίωση, αρρώστιες των οστών, κόριζα και για την δίψα των διαβητικών.
Σαν έγκυμα. Βάζουμε 30 γραμ. ξερή φλούδα σε μισό λίτρο βραστό νερό και την αφήνουμε για έξη ώρες και πίνουμε ένα κρασοπότηρι ή πλένουμε με αυτό τα αποστήματα, τις λειχήνες, τα σπυριά, τις δερματοπάθειες.
ένα τονωτικό κρασί.Μουσκεύουμε 50 γραμ. φύλλα καρυδιάς σε ένα λίτρο κρασί για 8 μέρες. Πίνουμε ένα ποτηράκι τιυ λικέρ για όκτώ μέρες σαν τονωτικό, οι μεγάλοι όχι τα παιδιά.
Προφυλάξεις: 
Προσοχή στις αλλεργίες από την σκόνη των ανθέων της καρυδιάς.
Παρενέργειες: 
Αν μαζέψουμε την άνοιξη πράσινες φλούδες καρυδιών σχηματίζονται στο άγγιγμά τους πρασινοκαφέ κηλίδες στα δέρμα μας. Θα φύγουν όπως ακριβώς βάφει τα χέρια μας όταν καθαρίζουμε αγκινάρες. ¨οσο όμως περνούν οι μήνες και αρχίζουν τα καρύδια και κιτρνίζουν αρχίζουν να ταγγίζουν και να αποκτούν μια δρίμεία γεύση.Τότε ερεθίζουν το λαιμό και προκαλούν βήχα και καμμιά φορά και δυνατούς κολικούς.
Οικογένεια: