βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Πεντάνευρο

Το πεντάνευρο σταματά γρήγορα την αιμορραγία και βοηθά την αποκατάσταση των κατεστραμμένων ιστών. Μπορεί να επουλώσει χρόνιες πληγές που δεν κλείνουν και να χρησιμοποιηθεί αντί για το σύμφυτο στη θεραπεία των μωλώπων και των σπασμένων οστών.
Άλλα ονόματα: 
Ψυλλόχορτο
Νεροκόνιζα
Πλαντάγινον το μείζον
Αρνόγλωσσο
Βούπρηστις
Το φυτό έχει ύψος περίπου 15 πόντους.Μπορεί σε βροχερές εποχές να φτάσει μέχρι τους 30 πόντους και φυτρώνει παντού στην ελλάδα. Δεν καλλιεργείται αλλά πλουτίζει τον κήπο σας γιατί μαζεύει έντομα ωφέλημα.Τα φύλλα είναι φαγώσιμα κυρίως τα τρυφερά του. Η γεύση του είναι λίγο πικρούτσικη και μοιάζει λίγο με την του σπανακιού. Χρησιμοποιούμε και τα φύλλα του και τα σπόρια του που τα μαζεύουμε στο τέλος του φθινόπωρου. Το πεντάνευρο το χρησιμοποιούσαν σαν επουλωτικό πληγών από την αρχαιότητα, εξ αιτίας της πηκτικής ιδιότητας που έχει. Το ονομάζουν και φυτό του στρατιώτη. Παλαιότερα το χρησιμοποιούσαν στη θεραπεία από τα δαγκώματα των τρελλών σκύλων.
Επιστημονική Ονομασία: 
Plantago lagopus
Χρήσιμα μέρη: 
Τα φύλλα, η ρίζα, οι σπόροι του.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Επουλωτικό,αντικαταρροϊκό, αποχρεμπτικό, διουρητικό, στυπτικό και ωφέλιμο στη διάρροια, δυσκοιλιότητα. Οι σπόροι του σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι μια από τις υψηλότερες πηγές ινών που υπάρχουν στις τροφές.
Τρόποι χρήσης: 
Σαν κατάπλασμα.
Σαν επίθεμα κυρίως για την βροχοκήλη. Το βάζουμε στο λαιμό μας.
Σαν αφέψημα, για τις βροχίτιδες
Σαν έγκυμα βοηθάει να κατέβει η κακή χοληστερίνη
Προφυλάξεις: 
το πεντάνευρο είναι ασφαλές στη χρήση του. Σε μιά περίπτωση μόνο, λόγω της πηκτικής του ιδιότητας αν χρησιμοποιηθεί εσωτερικά, σαν αφέψημα λόγω χάριν, θα πρέπει να προσέχουμε τις θρομβώσεις του αίματος. Σε όλα τα βότανα που χρησιμοποιούμε καλό θα ήταν η συμβουλή του γιατρού μας πάντα.Μην ξεχνάτε ότι τα βότανα είναι φάρμακα σε ήπια μορφή.
Παρενέργειες: 
Δεν έχει σοβαρές παρενέργειες εκτός από αυτό που είπαμε για τους θρόμβους του αίματος
Οικογένεια: 
Τρόποι Χρήσης: