Το αντικαταθλιπτικό της φύσης.Το υπερικό έχει Ελληνική προέλευση, καθώς αποτελεί συνθετικό των λέξεων "υπέρ" και "εικόνα". Το συνθετικό αυτό περιγράφει μια βασική του χρήση στην Αρχαία Ελλάδα: το φυτό τοποθετούνταν πάνω από τις εικόνες των Θεών για να ξορκίσει τα κακά πνεύματα.
Άλλα ονόματα:
Βαλσαμόχορτο
Βότανο του Αγίου Ιωάννη
Σπαθόχορτο
Διάτρητο
Βάλσαμο
Λειχηνόχορτο
Περίκη
Χελωνόχορτο
Προδρόμου βότανο
Βαλσαμάκι
Μπόλσαμο
Κοψοβότανο
Κουκτσούδι
Ψειροβότανο
Το υπερικό ή αλλοιώς σπαθόχορτο ή βάλσαμο ή βαλσαμόχορτο το συναντάμε σε πολλά μέρη στην Ελλάδα. Φύεται σε κάμπους, λόφους, φράχτες και γενικά σε ακαλλιέργητους τόπους. Είναι φυτό που φτάνει σε ύψος τους 80 πόντους με στέραιο στέλεχος, όρθιο, κυλινδρικό με δυό γραμμές που εξέχουν κατά μήκος.Τα φύλλα του είναι μικρά, πολλά, ωοειδή, μακρουλά ωχροπράσινα και διαφανή και φέρουν σκούρα στίγματα στις άκρες. Το αφέψημά του καταπραύνει και λένε πως είναι άριστο αντικαταθλιπτικό.
Επιστημονική Ονομασία:
Ηypericum perforatum
Χρήσιμα μέρη:
Οι ανθισμένες κορυφές, τα φύλλα και όλόκληρο το φυτό εκτός από την ρίζα.
Ασθένειες:
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Αποχρεπτικό, βροχολδιαστατικό, εμμηναγωγό, σπασμολυτικό, ηρεμιστικό, τονωτικό, αντιφυσητικό, χωνευτικό, αντιδιαρροιαρικό, αντισηπτικό, αντιπυρετικό, παυσίπονο
Τρόποι χρήσης:
Σαν αφέψημα, σαν κατάπλασμα, σαν αλοιφή, σαν έγχυμα
Προφυλάξεις:
Δεν έχει ιδιαίτερες εκτός από την αυξηγμένη πρόληψή του
Παρενέργειες:
Το βαλσαμόχορτο δεν θα πρέπει να συγχορηγείται με κάποια φάρμακα που χορηγούνται στην θεραπεία του καρκίνου, φάρμακα κατά του AIDS, και κάποια ανοσοκατασταλτικά, με κυριότερο την κυκλοσπορίνη, που χρησιμοποιούνται στις μεταμοσχεύσεις.
Οικογένεια: