βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Άκορος

Ένα αρωματικό καλάμι που είναι θαυματουργό γιατί αν έχετε ουρικό οξύ το εξαφανίζει.
Άλλα ονόματα: 
Καλαμάς
Καλάμι αρωματικό
Είναι ένα καλάμι που μοσχομυρίζει και φυτρώνει κυρίως στην Λακωνική γη, κοντά στον Ευρώτα.Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική και ακούστε, με αυτό διατηρούνται οι γούνες! Το ρίζωμα του φυτού είναι αυτό που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το φυτό αυτό έχει ιδιότητες αρωματικές, τονωτικές, στομαχικές και κατά του κατάρρου. Είναι φυτό ποώδες με ρίζωμα οριζόντιο κυλινδρικό. Ως αρωματικό χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στη ζυθοποιία. Η καλλιέργειά του δεν είναι δύσκολη αλλά είμαστε από τους τυχερούς που στη χώρα μας είναι αυτοφυές. Φυτρώνει κοντά σε ποτάμια και λίμνες, προτιμά τα λιμνάζοντα νερά και τον φθινώπορο φυτεύονται κομμάτια ριζώματος και την άνοιξη μαζεύονται για να ξηρανθούν. Η ελληνική μυθολογία θέλει τον Κάλαμο , σαν γιό του ποταμού Μαιάνδρου. Ο ίδιος ο πατέρας του τον μεταμόρφωσε σε φυτό γιατί δεν μπορούσε να υποφέρει τον θάνατο του φίλου του Κάρπου, που πνίγηκε στν ποταμό. Το λάδι από τις ρίζες του, αυτό παίρνουμε, θυμίζει σε μυρωδιά, λίγο πορτοκάλι , λίγο μανταρίνι. Οι αρχαίοι ημών παππούδες έφτιαχναν από αυτόν τον "ακορίτη οίνον" που έμεινε στην ιστορία για τις τονωτικές και διεγερτικές ικανότητές του.
Επιστημονική Ονομασία: 
Calamus aromaticus
Χρήσιμα μέρη: 
Η ρίζα του.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Χωνευτικό σε δυσπεψία και ξυνίλες γαστρίτιδας.
Τονωτικό
Αντιφυσητικό, που σημαίνει ότι προλαβαίνει και ανακουφίζει από το τυμπανισμό της κοιλιάς και σταματάει τα αέρια.
Ανθελμινθικό για τα παράσιτα των εντέρων
Διουρητικό. Καταλύει το ουρικό οξύ και βοηθάει σε ολιγουρίες
Χρήσιμο σε λοσους πάσχουν από ρευματισμούς και αθρίτιδες
Τέλο,ς κάνει καλό σε νευρικές καταστάσεις πονοκεφάλου, υποχονδρίας, δυσεντερίας και κατά της χρόνιας καταρροής.
Τρόποι χρήσης: 
Σαν αφέψημα. Βάζουμε 50 γραμ. σε ένα λίτρο νερό.Σουρώνουμεμετάαπό 15 λεπτά και πίνουμε ένα το πρωί και ένα ποτήρι το μεσημέρι.Φέρνει άφθονη διούρηση και ίσως σας προβληματίσει το βραδινό ποτήρι από αυτό το αφέψημα.
Σαν χολαγωγικό. Βράζουμε 3 κουταλιές ψιλοκομμένες ρίζεςσε ένα λίτρο νερό μέχρι να μείνει το 1/3 από το νερό.Το σουρώνουμε και πίνουμε ένα φλυτζάνι πρωί και βράδυ. Κάθε μέρα βράζουμε καινούργιο και πίνουμε για 10 μέρες.
Σαν βάμμα για αναιμία, για την ουλίτιδα, για τυφοειδής λοιμώξεις.
Σαν κατάπλασμα με οινόπνευμα και ψιλοκομμένο σκόρδο για τους πόνους από αθριτικά και ρευματισμούς και ιδανικό μαζί με κοπανισμένο κρεμμύδι για τα διαστρέμματα και τα στραμπουλίγματα.
Προφυλάξεις: 
Δεν χρειάζεται να πάρουμε προφυλάξεις εκτός από την υπερβολική δοσολογία και τον μεγάλο χρόνο. Αν πίνουμε πχ αφεψήματα αό τις ρίζες για πάνω από 10 μέρες.
Παρενέργειες: 
Δεν πσρουσιάζει παρενέργειες εκτός από τις εγκύους γιατί κόβει το γάλα.
Οικογένεια: