βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

ουλίτιδα

Θυμάρι

Στη φαρμακευτική είναι γνωστό σαν το φυτό με τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες. Πάρα πολλά πειράματα που γίνονται από το 1887 έχουν αποδείξει τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του θυμαριού σε μικρόβια και βάκιλλους.Ο βάκιλλος του άνθρακαμε το λάδι του θυμαριού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Το ίδιο αποτελεσματικά κατά Morel αντιμετωπίζεται και ο σταφυλόκοκκος και η δεφτερίτιδα και ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Το 1663 ήταν πολύ διαδεδομένη μια συνταγή σούπας από μπύρα και θυμάρι που τόνωνε την αυτοπεποίθηση του ατόμου.

Άκορος

Είναι ένα καλάμι που μοσχομυρίζει και φυτρώνει κυρίως στην Λακωνική γη, κοντά στον Ευρώτα.Το αιθέριο λάδι του χρησιμοποιείται στην φαρμακευτική, ζαχαροπλαστική και ακούστε, με αυτό διατηρούνται οι γούνες! Το ρίζωμα του φυτού είναι αυτό που χρησιμοποιείται για θεραπευτικούς σκοπούς. Το φυτό αυτό έχει ιδιότητες αρωματικές, τονωτικές, στομαχικές και κατά του κατάρρου. Είναι φυτό ποώδες με ρίζωμα οριζόντιο κυλινδρικό. Ως αρωματικό χρησιμοποιείται στην ζαχαροπλαστική, στην ποτοποιία και στη ζυθοποιία.

Δυόσμος

Ο Δυόσμος χρησιμοποιείται παντού, από τις οδοντόκρεμες έως τα φαγητά μας.Γίνεται κεφτεράκι χωρίς δυόσμο; Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε μια νοικοκυρά , όχι απαραιτήτως μαγείρισσα. Το έγχυμα του δυόσμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα προβληματικό δέρμα. Με το αιθέριο έλαιο αρωματίζουμε παστίλιες δυόσμου και πουλιούνται στα φαρμακεία σαν παστίλιες για το λαιμό. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ποτηράκι λικέρ Δυόσμου τονώνει το νευρικό σύστημα.