βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Δυόσμος

Ο δυόσμος είναι ένα αρωματικό φυτό που ήρθε στην ευρώπη από την ανατολή. Ο δυόσμος για τους αρχαίους έλληνες και ρωμαίους όπως και για τους αιγύπτιους ήταν σπουδαίο φυτό. Το χρησιμοποιούσαν παντού ακόμα και στο μπάνιο τους.
Άλλα ονόματα: 
Ηδύοσμος
Αβάρσαμος
Αγιασμός
Γλήχων
Φλασκούνι
Γλυχούνι
Μίνθα
Ο Δυόσμος χρησιμοποιείται παντού, από τις οδοντόκρεμες έως τα φαγητά μας.Γίνεται κεφτεράκι χωρίς δυόσμο; Αν δεν με πιστεύετε ρωτήστε μια νοικοκυρά , όχι απαραιτήτως μαγείρισσα. Το έγχυμα του δυόσμου μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα προβληματικό δέρμα. Με το αιθέριο έλαιο αρωματίζουμε παστίλιες δυόσμου και πουλιούνται στα φαρμακεία σαν παστίλιες για το λαιμό. Πολλοί πιστεύουν ότι ένα ποτηράκι λικέρ Δυόσμου τονώνει το νευρικό σύστημα. Αν σας πιάνουν πονοκέφαλος συχνά βάλτε ένα κατάπλασμα από φύλλα δυόσμου στο κεφάλι σας.Λένε ότι περνάει ο πονοκέφαλος. Αν έχετε ποντίκια στο κτήμα σας και σας πειράζουν τα τρόφιμά σας σκορπίστε φύλλα μέντα και δυόσμου και θυμάρι τριγύρω. Δεν αντέχουν την έντονη μυρωδιά τους και δεν θα πλησιάζουν τα τρόφιμά σας.
Επιστημονική Ονομασία: 
Mentha piperita, Pulegius και Silvestris
Χρήσιμα μέρη: 
Τα φύλλα και τα άνθη
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Ευεγερτικός στα έλκη, κατά του λόξιγκα, κατά των ελκών, του διαβήτη και των αποστημάτων. καθαρίζει την αναπνοή, ως κατάπλασμα βοηθάει το γάλα που έχει μαζευτεί στις θηλάζουσες να ρεύσει και να μην μαζεύεται στο στήθος και πρήζεται. είναι αντισηπτικό αν κάνουμε μπάνιο με φύλλα δυόσμου.
Τρόποι χρήσης: 
Σαν έγχυμα
Σαν κατάπλασμα
Σαν αφέψημα
Σαν αιθέριο έλαιο
Προφυλάξεις: 
Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες προφυλάξεις από το δυόσμο.
Παρενέργειες: 
Δεν έχει
Δραστικές Ουσίες: 
Οικογένεια: