βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Θυμάρι

Η λέξη θυμάρι προέρχεται από το ρήμα θύω που σημαίνει θυσιάζω, αρωματίζω. Υπάρχουν 1000 είδη θυμαριού και όλα έχουν κοινή μητέρα το άγριο θυμάρι.
Άλλα ονόματα: 
Θύμος ο κοινός
Θύμος ο Ερπύλος
Ρουχόθυμο
Γαιδουρόθυμος
Στη φαρμακευτική είναι γνωστό σαν το φυτό με τις περισσότερες φαρμακευτικές ιδιότητες. Πάρα πολλά πειράματα που γίνονται από το 1887 έχουν αποδείξει τις βακτηριοκτόνες ιδιότητες του θυμαριού σε μικρόβια και βάκιλλους.Ο βάκιλλος του άνθρακαμε το λάδι του θυμαριού αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Το ίδιο αποτελεσματικά κατά Morel αντιμετωπίζεται και ο σταφυλόκοκκος και η δεφτερίτιδα και ο μηνιγγιτιδόκοκκος. Το 1663 ήταν πολύ διαδεδομένη μια συνταγή σούπας από μπύρα και θυμάρι που τόνωνε την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Πάντως το δικό μου σιγουράκι και αυτό επειδή το έχω δοκιμάσει, είναι ότι σταματάει την τριχόπτωσημαζί με αδίαντο και δεντρολίβανο και χαρίζει διαύγεια πνεύματος. θυμάρι και γάλα ζεστό σταματά τον επίμονο βήχα. loans with poor credit Το θυμάρι είναι ένας θάμνος που μόνο που τον βλέπεις σε γεμίζει χαρά και φυτρώνει στα πιο δύσκολα εδάφη. Τα λουλούδια του, όταν ανθίζει βάφουν το λιβάδι ή την πλαγιά μωβ κσι είναι χάρμα οφθαλμών. Όταν κόβεται ένα κλαρί του για να το πάρετε μαζί σας μην ξεφυτρώνετε όλο το φυτό και να το κόβεται πάντα με κάτι αιχμηρό για να μην πληγώνετε το φυτό. Του χρόνου θα το έχουμε πάλι ανάγκη.#azas{display:none;visibility:hidden;}
Επιστημονική Ονομασία: 
Thymus vulgaris
Χρήσιμα μέρη: 
Τα κλαδιά και τα άνθη του.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Τονωτικό
Για το άγχος και την νευρασθένεια
Αντικαταθλιπτικό
Για την υπόταση
Εμμηναγωγό
Αντισηπτικό εντέρων
Εφιδρωματικό
Σπασμολυτικό και διουρητικό
Λιγοστεύει τους πόνους των ρευματισμών
Τρόποι χρήσης: 
Σαν αφέψημα. βράζουμε ένα κλαράκι σε κάθε φλυτζάνι νερό. Καλύτερα να το πίνουμε σκέτο, χωρίς ζάχαρι δηλαδή.
Σαν έγχυμα
Σαν γαργάρες για στοματίτιδες και ερεθισμένες αμυγδαλές
Σαν αιθέριο έλαιο για τον κοκκίτη το συνάχι και τον πονόλαιμο
Για εξωτερική χρήση σαν κομπρέσα ή αλοιφή. Καταπληκτικό τα αιθέριο έλαιο για τσιμπίματα εντόμων
Σαν κομπρέσα για τα ρευματικά, βάζουμε λίγο θυμάρι σε λίγο νερό, το βράζουμε και αφού μείνει λίγο νερό μαζί με το θυμάρι το κάνουμε κομπρέσα πάνω σε μια γάζα και το τοποθετούμε πάνω στο πονεμένο μέλος. Ο πόνος θα γλυκάνει αμέσως.
για καλό ύπνο βάζουμε δυό τρία κλαράκια θυμάρι κάτω από το μαξιλάρι μας.
Προφυλάξεις: 
Όχι στην υπερβολική και καθημερινή εσωτερική χρήση του θυμαριού.
Παρενέργειες: 
Η μεγάλη εσωτερική χρήση μπορεί να οδηγήσει σε υπερλειτουργία του θυρεοειδούς αδένος και σε δηλητηρίαση και ακόμα σε καρδιακή κατάπτωση. Προσοχή λοιπόν.
Οικογένεια: