βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Αλθαία

Πονάει ο λαιμός;Αλθαία. Πονάνε τα ούλα σας; Αλθαία. Έχετε κρυολογήσει; Αλθαία. Θέλετε τα παιδιά σας να βγάλουν γερά δόντια; Αλθαία. Πανάκεια είναι.
Άλλα ονόματα: 
Δεντρομολόχα
Ρονανθής
Νερομολόχα
Άγρια κάνναβη
Αλθαία η άκακη, θα την ονομάσω εγώ, γιατί δεν έχει παρενέργειες αυτό το φυτό. Είναι ΑΤΟΞΙΚΗ. Οι γιατροί της αρχαιότητας, Διοσκουρίδης, Ιπποκράτης, Γαληνός την ήξεραν από τότε. Τι υπέροχο φυτό. Τι πανέμορφο φυτό. Τα πρώτα ελιξήρια των κομπογγιανητών γιατρών είχαν σιρόπι αλθαίας. Ηξεραν σίγουρα ότι μόνο καλό θα κάνει στους σθενείς.Παιδιά στην ηλικία της αλλαγή των νεογγιλών δοντιών τους μπορούν να μασούν ξερή ρίζα Αλθαίας για να βγάλουν γερά δόντια.Η ρίζα είναι μαλακή αλλά δεν κόβεται εύκολα, ώστε να την καταπιούν και δεν κινδυνεύει το παιδί. Το έχω δώσει και σε σκυλί που βγάζει καινούργια δόντια και μασουλάει τα πάντα. Το έχω δώσει και σε γατάκι. Σε όλες της περιπτώσεις η αλθαία βοήθησε και το αποτέλεσμα ήταν άψογο. Ακόμα και η καλλιέργεια αυτού του φυτού είναι πανεύκολη.Λίγοι σπόροι στο χώμα και λίγο νεράκι αρκούν για να φυτρώσει αυτο το άκακο φυτό.Φυτέψτε Αλθαία, είναι πανέμορφη. Και κάτι ακόμα. Αν τύχει και ακουμπήσετε τσουκνίδα τρίφτε το πονεμένο μέρος με μολόχα ή δεντρομολόχα, αλθαία δηλαδή. Το τσούξιμο θα περάσει αμέσως. Πάντα, μα πάντα όπου φυτρώνουν τσουκνίδες κάπου εκεί θα υπάρχει και μολόχα ή δεντρομολόχα.Τυχαίο; Δεν νομίζω.
Επιστημονική Ονομασία: 
Althaea officinalis
Χρήσιμα μέρη: 
Ρίζα, φύλλα, άνθη.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Είναι μαλακτική γιατί καταπραύνει την λαρυγκίτιδα, τις φλεγμονές των εντέρων, την φαρυγγίτιδα, την στοματίτιδα και τις πέτρες του ουρουποιητικού συστήματος. Είναι επίσης πολύ καλή στην καταπολέμηση της βροχίτιδα, την στηθάγχη και κατά του κοινού κρυολογήματος. Καταπολεμά τις ουλίτιδες και ωριμάζει τους καλογήρους.(αποστήματα).
Τρόποι χρήσης: 
Σαν αφέψημα.Βάζουμε ένα κουταλάκι ξερά φύλλα ή άνθη σε ένα φλυτζάνι νερό.Προσθέτουμε λίγο μέλι και πίνουμε τρία ποτήρια για βήχα και κρυολόγημα.
Αν έχουμε μώλωπες και πόνους μυών και τενόντων βράζουμε ρίζα αλθαίας και κάνουμε ζεστές τοπικές επαλείψεις.Βράζουμε 10 ποτήρια νερό και 100 γραμμάρια ρίζας αλθαίας μέχρι να μείνουν έξι ποτήρια. Το σταργγίζουμε και κάνουμε επαλείψεις ζεστές στο πονεμένο σημείο.
Προφυλάξεις: 
Δεν έχει, είναι ατοξική.
Παρενέργειες: 
Δεν έχει.
Οικογένεια: