βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Γεντιανή

Πονάει το στομάχι σας; Γεντιανή! Έχετε ανορεξίες; Γεντιανή! Έχετε αναιμία; Γεντιανή! Η ονομασία του βοτάνου αυτού λέγεται ότι προήλθε από ένα Βασιλιά της Ιλλυρίας τον Γέντιο,που ανακάλυψε ότι η χρήση του έριχνε τον πυρετό.
Άλλα ονόματα: 
Γεντιάνα
Γεντιανή η ωχρή
Η κίτρινη
Η Γεντιανή φυτρώνει από πολύ παλιά στην Ελληνική γη. Ο κένταυρος Χείρων την χρησιμοποιούσε, λένε, σαν φάρμακο. Είναι τόσο παλιό αυτοφυές φυτό στη χώρα μας. Υπάρχουν πάνω από 180 είδη Γεντιανής που φυτρώνουν σε όλα τα κλίματα και σε όλες σχεδόν τις περιοχές. Στη Νότια Αμερική και στη Νότια Ζηλανδία το χρώμα των λουλουδιών της είναι κόκκινο. Στην Ευρώπη το χρώμα των λουλουδιών της είναι μπλέ, υπάρχουν και κίτρινα και άσπρα αλλά είναι πιο σπάνια. Η κίτρινη Γεντιανή ανθίζει μετά από 10 χρόνια και ζει περίπου 50 χρόνια. Αυτή η Γεντιανή ονομάζεται και Γεντιανή του Κωχ. Την βρίσκουμε σε ορεινούς βοσκότοπους με όξινο έδαφος και ήλιο. Τέτοια μέρη υπάρχουν στον Όλυμπο, στον Παρνασσό, στην Ήπειρο, στη Μακεδονία. Στον Όλυμπο η ωχρή γεντιανή ή του Κωχ, έχει γαλάζια άνθη. Από αυτή την Γεντιανή χρησιμοποιούμε τις ρίζες της και τα λουλούδια της που τα μαζεύουμε το απόγευμα και τις απλώνουμε να ξεραθούν αμέσως για να μην καταστραφούν. Η γεύση της Γεντιανής είναι λίγο πικρή, αλλά έτσι είναι τα καλά φάρμακα.
Επιστημονική Ονομασία: 
Gendiana kochiana
Χρήσιμα μέρη: 
Ρίζα, ανθισμένες κορυφές.
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Οι πικρές ουσίες της έχουν τονωτική επίδραση στο πεπτικό σύστημα ιδιαίτερα σε οργανισμούς εξασθενημένους.
Αριστο χωνευτικό σε περιπτώσεις δυσπεψίας και ξυνίλας και πολλών ρεψιμάτων. Ορεκτικό και αυξάνει ελαφρά την πίεση του αίματος.
Η λαική Θεραπευτική την χρησιμοποιεί για να ρίξει τον πυρετό και για τους πόνους των ρευματισμών.
Τρόποι χρήσης: 
Σαν έγχυμα. Βάζουμε 2 κουταλάκια ανθισμένες κορυφές με ένα λίτρο βρασμένο νερό και το αφήνουμε 10 λεπτά. Αυτό είναι τονωτικό για την ανορεξία.
Βάζουμε ένα κουταλακι ψιλοκομμένη ρίζα σε ένα λίτρο νερό για 8 έως 12 ώρες και πίνουμε ένα φλιτζάνι μισή ώρα πριν φάμε. Για ανορεξία, δυσπεψία, χρόνια γαστρίτιδα, διάρροια και αναιμία.
Για τους ρευματισμούς κοπανίζουμε τις ρίζες με σκόρδο και λάδι και κάνουμε κατάπλασμα εκεί που πονάμε.
Οικογένεια: