Το καλύτερο φάρμακο της φύσης είναι το ταπεινό ραδίκι
Άλλα ονόματα:
Πικροράδικο
Ταραξάτο
Πικραλίδα
Πικρομάρουλο
Παπουλιά
Κιχώριο
Πίκρα
Πικρόκολλα
Ραδίκι ή αλλοιώς ταραξάτο.Φύεται παντού. Όταν ήμουν μικρή είχα παίξει πολλές φορές με τους σπόρους του που μεταφέρονται από τον αέρα μαζί με ένα απλό χνούδι.Το λέγαμε "κλέφτη" και το κυνηγάγαμε μέχρι να το τσακώσουμε.
Που να ήξερα τότε πόσο χρήσιμο είναι αυτό το ταπεινό φυτό.
Είναι η απόδειξη της αγάπης του θεού σε εμάς γιατί όλα τα γιατρεύει.
Επιστημονική Ονομασία:
Taraxacum offocinalis
Χρήσιμα μέρη:
Ρίζες, φύλλα, άνθη.
Ασθένειες:
Θεραπευτικές Ιδιότητες:
Το ραδίκι είτε το άγριο του βουνού , είτε το ήμερο είναι περιζήτητο για τις δαιτητικές και θεραπευτικές ιδιότητές του. Η ευεργετική του επίδραση δεν φαίνεται αμέσως αλλά ύστερα από μακρά χρήση του.Τα φύλλα του ραδικιού τονώνουν την πέψη μετά από πυρετό και στομαχικές διαταραχές. Είναι ευεργετικά στο συκώτι, την χολή και τα εντόστια.
Είναι καθαρτικά στις ληχείνες του δέρματος και στις κοκκινίλες. Είναι αντιπυρετικά και ηπακτικά.Καταπολεμά την δυσκοιλιότητα
Τρόποι χρήσης:
Σαν έγχυμα για τις πέτρες στην ουροδόχο κύστη και στα νεφρά.Το πίνουμε πρωί βράδυ. Δύο κουταλάκια του γλυκού ρίζα ραδικιού σε δύο λίτρα νερό.
Για τον ίκτερο βράζουμε φρέσκια φύλλα και πίνουμε μισό ποτήρι δυό τρίς φορές τη μέρα. Αν έχουμε δυκοιλιότητα προσθέτουμε μια στάλα σόδα και το πίνουμε.
Αμα πονάνε τα μάτια μας από ερεθισμό παίρνουμε λουλούδια και τα μαζι με νερό σε ένα μίξερ.Τα λιώνουμε και τα σταγγίζουμε όσο να γίνει υγρό.Αυτο το νερό από ανθή κάνει καλό στα μάτια.
Αν έχετε σκουλικάκια στο έντερό σας βάζουμε φύλλα στον αποχυμωτή και το πίνουμε μαζί με ζάχαρι ή μέλι.
Τέλος , αν έχετε δυνατούς πόνους στο συκώτι ή δυνατό βήχα πάρτε ρίζες απο άγριο ραδίκι .Τις ξεραίνετε και τις κοπανάτε σε γουδί.Θα βγεί ένα άσπρο ζουμί.Το βάζουμε σε ένα τουλουπάνι να στραγγίξει.Το αφήνουμε σε ένα ανοιχτό γυάλινο δοχείο να ξεραθεί και να γίνει μια κίτρινη σκόνη.Από αυτή την σκόνη δίνουμε στον άρρωστο 2-3 φορές την μέρα από μισό κουταλάκι γλυκού.
Προφυλάξεις:
Αν τρώμε πολύ συχνά πικρά ραδίκια μπορεί να πονέσει το στομάχι μας και η κοιλιά μας.
Παρενέργειες:
Δεν έχουν αναφερθεί δηλητηριάσεις από ραδίκια
Οικογένεια: