βότανα, γιατροσόφια, αιθέρια έλαια

Τσουκνίδα

Η ταπεινή τσουκνίδα με την πολλές θεραπευτικές ιδιότητες και την μεγάλη θρεπτική αξία είναι γνωστή και αυτή και οι ιδιότητές της από την αρχαιότητα.Ο Πλίνιος και ο Διοσκουρίδης την αναφέρουν στα γραπτά τους.Αλλά και η Ομοιποαθητική χρησιμοποιεί την τσουκνίδα.
Άλλα ονόματα: 
Άγρια τσουκνίδα
άγκινίδα
ατζικνίδα
αγγρίζα
κνίθη
ακαλήφθη
άδικη
τσούχνα
Η ταπεινή τσουκνίδα που είναι πανταχού παρούσα, αυτό το ταπεινό φυτό έχει αφάνταστες θεραπευτικές ιδιότητες.Το "αυστηρό" αυτό φυτό που δεν μπορούμε να το κόψουμε με γυμνά χέρια λόγω κνισμού, έχει το μυρμηγικό όξυ για να προφυλάσεται από τους επιδρομείς που θέλουν να το κόψουν. Αυτές οι λεπτότατες βελόνες που περιέχει στον κορμό και τα φύλλα της καταστρέφονται όταν τριφτούν ή βράσουν και μπορούμε να φάμε σαν σαλάτα τα φύλλα της τσουκνίδας και να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά της. Η ταπεινή τσουκνίδα έσωσε την ζωή πολλών ανθρώπων στην κατοχή και να ένας λόγος για να την ευγνωμονούμε.
Επιστημονική Ονομασία: 
Urtica urens
Χρήσιμα μέρη: 
Ολόκληρο το φυτό, τα φύλλα, οι καρποί, τα άνθη και η ρίζα
Θεραπευτικές Ιδιότητες: 
Αντιδιαβητικό, διουρητικό, διαλύει το ουρικό οξύ, πολυτιμο σε νεφρίτιδα, κυστίτιδα, πέτρα στη χολή, κατά της βραδινής ενούρησης, αιμοστατικό, για φυματίωση, για ρινορραγία,αντιαναιμικό, για τον ραχητισμό, κατά της γενικής ατονίας του σώματος, στυπτικό, κατά των αιμορροίδων, γαλακτωπαραγωγό, αγγειοσυσταλτικό, ευστόμαχο,αντιδιαρρικό, σπασμολυτικό, αφροδισιακό, και κατά της τριχόπτωσης
Τρόποι χρήσης: 
Ως έγχυμα, ως αφέψημα, ως επάληψη για την τριχώπτωση και σαν γαργάρες για τιςάφθες.
Προφυλάξεις: 
Δεν έχει παρενέργειεςκαι δεν χρειάζεται να πάρουμε προφυλάξεις γιατί οι ποσότηες που θα πάρουμε είναι μικρές.Τσιμπάει βλέπετε και προκαλεί φαγούρα και έτσι την αποφεύγουμε.
Παρενέργειες: 
Δεν έχει
Άλλες εφαρμογές: 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κηπουρική για την καταπολέμηση της ψώρας. Γι αυτό το σκοπο αναμειγνύονται 500-700 γρ. χλωρής ή 200 γρ. αποξηραμένης τσουκνίδας με 5 λίτρα κρύου νερού για ένα εικοσιτετράωρο. Μετά ψεκάζονται τα προσβεβλημένα φυτά.Δείτε το βιντεάκι.
Οικογένεια: